Aktüel Dünya

Okyanuslardaki plastik kirliliğinden sorumlu 10 nehir

1. Yangtze Nehri

Asya’nın en uzun nehri aynı zamanda dünyanın en uzun üçüncü akarsuyu. Son araştırmalara göre nehir, dünyada akarsular aracılığıyla okyanuslara en çok plastik atık taşıyan nehirler sıralamasında birinci sırada. Şanghay yakınlarından Doğu Çin Denizi’ne dökülen nehir, ülkenin ekonomi ve ekolojisi için çok önemli bir yere sahip. Nehir havzasında Çin nüfusunun üçte biri olan 480 milyon kişi yaşıyor.

2. İndus Nehri

Araştırmalara göre okyanuslara dökülen plastiğin yüzde 90’ının kaynağı 10 nehir. İndus Nehri ise bu sıralamada ikinci. Asya’nın en büyük nehirlerinden biri İndus, Pakistan ve Hindistan’da milyonlarca insan için bir hayat kaynağı ve Basra Körfezi’ne dökülüyor. Nehre atılan plastiğin çoğu yetersiz atık altyapısından kaynaklanırken, kanalizasyon sistemlerinin eksikliği de kirliliğe katkıda bulunuyor.

3. Sarı Nehir

Deniz ve tatlı su hayvanlarının yuttuğu plastikler besin döngüsüne bir şekilde dâhil oluyor. Çin uygarlığının beşiği olarak görülen Sarı Nehir, plastik atıklar listesinde üçüncü sırada. Ancak çevresel etkilerin yanı sıra, nehir suyu kirlilikten dolayı içilemez hale gelmiş durumda. İçindeki canlıların da yüzde 30’unun yok olduğu tahmin ediliyor.

4. Hai Nehri

Çin’deki Hai Nehri ise plastik atıklar sıralamasında dördüncü. Ülkenin en kalabalık iki metropol bölgesi olan Tiençin ve Pekin’i bağlayan bu akarsu dünyada gemi trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biri Bohai Denizi’ne dökülüyor. Aynı araştırmaya göre bu 10 nehir ortak özellikler taşıyor: Hepsi atık altyapısının yetersiz ve geri dönüşüm bilincinin düşük olduğu yoğun nüfuslu bölgelerde bulunuyor.

5. Nil Nehri

Genelde dünyanın en uzun nehri olarak düşünülen Nil 11 ülkeden geçerek Mısır’dan Akdeniz’e dökülüyor. Nehir, havzasında yaşayan yaklaşık 360 milyon kişiyi besleyecek tarım faaliyetlerine imkân sağlıyor. Sulama ve buharlaşma dolayısıyla nehrin suları kurak dönemlerde denize ulaşamasa bile, plastik kirliliği konusunda beşinci sırada.

6. Ganj Nehri

Hindistan’ın ruhani hayatının merkezinde olan Ganj Nehri ülkede yarım milyar kişinin su kaynağı. Kanalizasyon, tarım ve sanayi atıkları nedeniyle dünyanın en kirli nehirlerinden biri haline gelen Ganj’da ayrıca büyük bir plastik yığını taşıyor. Bu fotoğrafta görüldüğü gibi öğrencilerin pisliği temizlemesi önemli, ancak uzmanlara göre daha az atık üretmeli ve kirliliği kaynağında yok etmeliyiz.

7. İnci Nehri

Hong Kong ve Makao arasından geçip Güney Çin Denizi’ne dökülen ve kirlilikte ün salmış İnci Nehri’nde işçiler yüzen atıkları temizliyor. Bölgede hızla artan kentleşmeyle birlikte kanalizasyon ve sanayi atıkları nehir deltasına dökülüyor. Önceden tarım alanı olan delta, 1970’li yılların sonlarından beri süregelen kentleşme ile bugün dünyanın en büyük yerleşim bölgelerinden birisi haline geldi.

8. Amur Nehri

Kentlerin ve sanayi bölgelerinin yakınlarına ulaşmadığı sürece kirliliğin nehirler üzerindeki etkilerini anlamak güç. Ancak son araştırmalara göre plastik atıklar en uzak ve “bakir” alanlara bile ulaşmış durumda. Kuzeydoğu Çin’in tepelerindeki kaynaklardan beslenen Amur Nehri ülkenin Heilongjiang bölgesi ile Rusya’nın Sibirya bölgesi arasındaki sınırı çizerek Ohotsk Denizi’ne dökülüyor.

9. Nijer Nehri

Batı Afrika’nın ana akarsuyu Nijer Nehri havzasında 100 milyondan fazla insan yaşıyor ve nehir, gezegenin en bereketli ekosistemlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Nijerya’dan Atlas Okyanusu’na dökülene dek beş ülkeden geçiyor. Ancak plastik kirliliğinin yanı sıra, çok sayıda baraj inşaatı su seviyesini azaltmış durumda. Sık sık yaşanan petrol sızıntıları nehrin kirlenmesine neden oluyor.

10. Mekong Nehri

Barajların ciddi ölçüde çevresel ve sosyal etkilerinin görüldüğü bir başka akarsu da Mekong Nehri. Mekong Deltası’nda yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor ve çoğu hayatlarını sürdürebilmek için balıkçılığa ve tarıma bağımlı. Vietnam ve Laos’un da dâhil olduğu altı ülkeden geçen nehir, sekiz milyon ton plastik atığı denizlere ulaştırması ile listede 10’uncu sırada.

 

EB / Aktüelsanat

portal için içerik derleyici
Yazarın bir önceki yazısı
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Reklamı engelleyerek iyi yapmışın, yazıya odaklanmakta fayda var.